Opprette lokale møteplasser, bedre offentlig transport og å legge til rette for en raskere overgang til arbeidsmarkedet. MATILDE-prosjektet gir myndigheter anbefalinger for å bedre integrere innvandrere i distriktsområder.
Det tre-årige forskningsprosjektet MATILDE undersøker effektene av migrasjon på utviklingen av rurale områder. Små kommuner i rurale områder sliter ofte med befolkningsnedgang. For mange kommuner kan immigrasjon være løsningen for å kunne opprettholde folketallet og dermed offentlige tjenester.
Policy anbefalinger
Østlandsforskning ved Høgskolen i Innlandet er en av 25 partnere i 10 land som har sett på utfordringer og muligheter for en vellykket integrering i distriktsområder. -Sammen med partnere og erfaringseksperter i våre case-områder Nord-Østerdalen og Midt-Gudbrandsdalen har vi også utformet policy anbefalinger, forteller prosjektleder Per Olav Lund.
Det viser seg at utfordringene ligger særlig i mangel på transport, manglende møteplasser (og dermed muligheter for å øve seg på norsk) og begrensninger i annerkjennelse av (u)formell kompetanse. -Mange integreringstiltak er dessuten rettet mot familier, og ikke mot enslige.
Last ned hele flyeren om de norske utfordringene og anbefalingene her (PDF)
Felles utfordringer i europeiske fjellområder
De norske anbefalingene inngår en større publikasjon som setter fokus på tiltak i fjellområder i Østerrike, Bulgaria, Finland, Tyskland, Italia, Spania, Sverige, Tyrkia og Stor-Britannia. -Det viser seg at mange ulike land har felles utfordringer, og her kan vi lære av hverandre.