Østlandsforskning ved Høgskolen i Innlandet har gjennomført en utredning om kompetansebehov i privat og offentlig sektor i Midt- og Nord-Gudbrandsdalen. Utredningen er gjennomført på vegne av Midt-Gudbrandsdalen næringsforening. Kompetansebehovet både nå og i fremtiden knytter seg til digitalisering og bærekraft, faglærte og ansatte med høyere utdanning, samt lokal kunnskap og tilhørighet. I utredningen løftes det… Les mer »
Jenter med utradisjonell utdanning. Hvordan gikk det dem? En undersøkelse basert på data fra Hedmark
Jenter som startet opp med utradisjonell utdanning på grunnkursnivå ved videregående skoler i Hedmark høsten 1982 er kontaktet fem år senere og stilt spørsmål om hva de har gjort og opplevd i mellomtiden og hvilke refleksjoner de har gjort seg under veis. Vesentlig færre jenter enn gutter har havnet i yrker eller videreutdanning som bygger… Les mer »
Arbeidskraften i Solør. En undersøkelse blant 124 bedrifter i kommunene Grue, Åsnes og Våler
I rapporten presenteres resultatene fra en spørreskjemaundersøkelse blant 124 bedrifter i Solør i Hedmark. Målet med denne undersøkelsen har vært å få kunnskap om hvilke kvalifikasjoner det er behov for på arbeidsmarkedet i dette distriktet, og hvor mange nye arbeidsplasse det er realistisk å regne med.
Kvinners tilknytning til arbeidsmarkedet. En kartleggingsundersøkelse fra Tolga og Åsnes kommune.
Rapporten omhandler resultater fra en kartleggingsundersøkelse om kvinners tilknytning til arbeidsmarkedet i to kommuner i Hedmark; Åsnes og Tolga. Kartleggingen er basert på en spørreskjemaundersøkelse blant et totalutvalg av alle kvinner mellom 20 og 50 år i de to kommunene.
Arbeidsmarked og utdanningsbehov for informasjonsarbeidere i Norge.
Kort utredning om arbeidsmarkedet og utdanningsbehovet for informasjonsmedarbeidere i Norge. Analyse på basis av undersøkelse av stillingsannonser, og fra tidligere norske og svenske utredninger.
Reiseliv som sysselsettingsfaktor i distriktene?
Rapporten belyser reiselivsnæringens muligheter og begrensninger som sysselsettingsskapende faktor i distriktene, gjennom først å se på hvordan rekrutteringen til arbeidsplasser innenfor overnattingssektoren påvirkes eller avhenger av støttelse og struktur ved lokale arbeidsmarkeder. Dessuten undersøkes om den enkelte arbeidstakers situasjon, alternative sysselsettingsmuligheter og karriereplaner har betydning for vurderingen av arbeidsplassene i overnattingssektoren. Rapporten dokumenterer at sammensetningen… Les mer »