Europeiske villreinregioner – en strategisk satsing på villreinfjellet som ressurs for reiselivet

Denne rapporten er basert på arbeidet til en gruppe nedsatt av Klima- og miljødepartementet i 2014. Rapporten peker på at villreinen, og den historiske og nåtidige bruk av den kan bli en ressurs for reiselivet og gi grunnlag for en bred verdiskaping. Det foreslås en bred satsing på villreinen og villreinfjellet som reiselivsprodukt og at… Les mer »

Evaluering av satsingen Utvalgte kulturlandskap i jordbruket

Satsingen Utvalgte kulturlandskap i jordbruket startet i 2009 og omfatter 22 områder i hele landet. Den er finansiert av Landbruks- og matdepartementet og Miljøverndepartementet. Fylkesmannens landbruksavdeling sammen med lokalt landbrukskontor er de viktigste offentlige aktørene regionalt og lokalt. Grunneierne er godt tilfredse med dagens organisering. Satsingen er basert på frivillighet og det er frivillig for… Les mer »

Villreinen og villreinfjellet som kilde til verdiskaping og samfunnsutvikling

Rapporten fokuserer på villreinen og villreinfjellet som kilde til økonomisk verdiskaping og samfunnsutvikling. Indikatorer på kommunenivå viser ingen forskjell i samfunnsutvikling i kommuner med eller uten villrein. Verdiskapingen er hovedsaklig knyttet til høsting via jakt og salg av jaktkort, og det er her det meste av satsingen har skjedd. Det er en relativt lite omfattende… Les mer »

Kulturminner og verdiskaping

I rapporten drøftes metoder for å kartlegge verdiskaping knyttet til kulturminner. For Statsbygg er det viktig med metoder som dokumentere verdiskaping på tre nivåer: a) Statsbyggperspektivet – det skal skapes verdier for Statsbygg som bedrift, b) Leietakerperspektivet – det skal skapes verdier for Statsbyggs leietakere og c) Samfunnsperspektivet – det skal skapes verdier for de… Les mer »