forsvaretPå søndag er den Internasjonale Kvinnedagen. For å kvele kvoteringsspøkelse i Forsvaret kunne fokuset gjerne blir rettet mot hva folk bidrar med, uavhengig av kjønnskategori, sier forskere i Østlandsforskning.

Kvoteringsspøkelse. Et ord som sosiolog Tonje Lauritzen har brukt mye den siste tiden. -Mange kvinner må takle ubehaget om mistanken at de er kvotert inn i Forsvaret, at de er der fordi de er kvinner. Det er et spøkelse som stadig dukker opp, sier hun.

Lauritzen er en av forskerne i Østlandsforskning som de siste årene har jobbet med en rekke prosjekter om likestilling og mangfold – og da særlig kjønnsmangfold- i Forsvaret. Snart kommer en bok om likestilling i arbeidslivet utgitt av CORE, Institutt for samfunnsforskning hvor hun og kollega Trude Hella Eide bidrar med et kapittel om nettopp kvoteringsspøkelset.forsvaretforsvaret

–Vi har identifisert fire ulike strategier kvinner i Forsvaret benytter seg av for å håndtere ubehaget de føler. Strategiene kan være synlige eller usynlige og fokuset rettet mot å tilpasse seg majoriteten eller være en del av minoriteten i organisasjonen.

Noen prøver å være ‘en av gutta’, og tilpasser seg i den maskuline kulturens fokus på fysisk styrke, språk og humor. Så finnes ‘strategen’, som gjør alt riktig og som forventet når det gjelder utdanning og tjenester. Den tredje strategien er kalt ’realisten’ som passivt forholder seg til situasjonen for ‘sånn er det bare’. Til slutt finner vi ‘rollemodellen’, den som tør å være synlig som kvinne og er opptatt av å legge til rette for de kvinnene som kommer etter dem slik at de skal møte mindre motstand. De fire strategiene kan forekomme parallelt eller etter hverandre i tid hos hver av kvinnene.

For å kvele kvoteringsspøkelse krever det mest mulig åpenhet rundt kvotering, mener sosiologen. –Brukes det kvotering eller ikke? Det er usikkerhet i organisasjonen om kvotering benyttes, og det har ført til en antagelse om at alle kvinner er kvotert inn i Forsvaret, men er det riktig? Hvis kvotering brukes, når to søkere med ulikt kjønn står tilnærmet likt, må Forsvaret være tydelig på hvorfor kvotering er funksjonelt: på grunn av et ønske om mest mulig mangfold.

Med innføringen av sesjonsplikt for jenter, kan kanskje på sikt kvoteringsspøkelset kveles, tror Lauritzen. -Denne ordningen kan bidra til å synliggjøre for samfunnet, for Forsvaret og jentene/kvinnene selv, at førstegangstjeneste er like naturlig å gjennomføre for jentene som for guttene, som en del av det å være ungdom. På den måten kan dette bidra til å fjerne forforståelser når det gjelder hva jenter/kvinner passer til å gjøre, og gi kvinner en naturlig og rettmessig plass i Forsvaret.

Dette er imidlertid ikke gjort over natta. Det handler om holdninger og en sterk maskulin kultur som det tar lang tid å endre – før kvoteringsspøkelset slipper taket.