Hvordan kan økt institusjonelt samarbeid få flere flyktninger i arbeid? Hvor ligger utfordringene og mulighetene for Hamar, Ringsaker, Lillehammer og Gjøvik? Østlandsforskning setter nå i gang prosjektet ‘Samarbeid i og etter introduksjonsprogrammet – barrierer, drivere og mulighetsrom’, som skal gi økt kunnskap om arbeidslivstilknytting blant innvandrere og språklige minoriteter.
Prosjektet blir finansiert med FARVE-midler, NAVs program for forskningsprosjekter på arbeids- og velferdsområdet. Østlandsforskning er ett av åtte forskningsmiljøer som er tildelt midler, mens det var hele 76 søknader som kom inn til FARVE-sekretariatet ved søknadsfristens utløp.
I ti år har alle kommuner som bosetter flyktninger hatt plikt til å tilby et introduksjonsprogram, som skal gi innvandrer grunnleggende ferdigheter i norsk språk og samfunnsliv og forberede dem på utdanning eller arbeid. Målet er at minst 55 prosent av deltakere skal direkte ut i arbeid eller utdanning etter avsluttet introduksjonsprogram.
I Hedmark og Oppland får mange færre flyktninger jobb etter at de har fullført programmet (42 og 38 prosent). – I dette forskningsprosjektet skal vi undersøke mulighetene for å få flere deltakere ut i arbeid, gjennom et tettere samarbeid mellom kommuner, næringsliv og frivillig sektor, sier prosjektleder Trude Hella Eide.
Prosjektet er et samarbeid mellom NAV Hedmark, NAV Oppland, Fylkesmannen i Oppland, NHO Innlandet, IMDI indre øst, i tillegg til fire NAV-kontorer og voksenopplæringssentre i kommunene Gjøvik, Lillehammer, Ringsaker og Hamar.
Forskerteamet skal først kartlegge hvordan samarbeidet om introduksjonsprogrammet er organisert og fungerer i de fire Mjøsbyen og se på mulighetene for nye samarbeidspartnere og – mønstre. De involverte aktører deltar på utviklingsverksteder for å utarbeide nye modeller for samarbeid basert på analysene. I prosjektets siste fase skal modellene prøves ut og bli evaluert.
Prosjektet har en ramme på 2 millioner kroner og avsluttes i desember 2017.